Reklam Alanı

İSRAİL'İ KAHROLSUN SLOGANLARI DA KAHREDER BİRDE GÜÇ YOK EDER!

Reklam Alanı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

1917, Filistin cephesini kaybeden Osmanlı Devleti; dağılma sürecine girmişti zaten. Güneyden kuzeye, geniş bir yelpazede isyanlar başlamıştı... Aslında Osmanlı Devleti, 1915 birinci Cihan harbine girmesiyle birlikte; içten çürümüş bir çınar ağacı misali, günden güne irtifa kaybetmeye başlamıştı...

 

İşte o kaybedişlerden biri de, Filistin topraklarıydı! Avrupa ülkeleri, güya içlerindeki tüm Yahudileri kovmak için el birliği etmişlerdi? Meğer ki, senaryo başka türlüydü. Gemilere bindirilen Yahudiler kendilerini, Adolf Hitler tarafından fırınlarda yakılan yahudilerden çok daha şanslı buluyorlardı ki öyleydi ama, madalyonun diğer yüzünde; ihanet programları yazılıydı. 

Çünkü, Yadudiler özelde Filistinli Müslümnaların genelde tüm dünyanın başına bela olmaya namzet olarak, bu coğrafyaya sürülmüşlerdi.

 

Şimdi,

BİTMEYEN SAVAŞ 

serlevhalı, maddeler halindeki bu makaleyi, "COŞKUN AYDIN" beyden alıntılayıp, aslında Filistin ve İsrail denilen terör örgütü arasındaki sürecin nasıl başlayıp ve bu günlere gelindiğini anlamış oluruz! 

 

"Dün Hamas tarafından başlatılan Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından yıllardır çatışma halinde olan İsrail ve Filistin arasındaki sorunlar nasıl başladı...

Bölgedeki gerilimin sebebi ne? İşte madde madde tüm detaylar...

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Osmanlı İmparatorluğu'nun Birinci Dünya Savaşı'nda yenilmesinin ardından Filistin toprakları olarak bilinen bu bölgenin kontrolü İngiltere'nin eline geçti.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Burada Arap çoğunluğun yanı sıra, Yahudi azınlık da yaşıyordu. Uluslararası toplum Filistin'de Yahudiler için bir "ulusal yurt" kurma görevini İngiltere'ye verdiğinde iki halk arasındaki gerilim arttı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Yahudiler buranın kadim toprakları olduğunu savunurken, Filistinliler buna karşı çıkıyordu. 1920'ler ve 40'lar arasında, birçoğu Avrupa'daki zulümden kaçan ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki soykırımdan sonra bir vatan arayan Yahudilerin sayısı arttı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Yahudiler ve Araplar arasındaki şiddetin yanı sıra İngiliz yönetimine karşı da şiddet arttı. 1947'de Birleşmiş Milletler (BM), Filistin'in ayrı Yahudi ve Arap devletlerine bölünmesini ve Kudüs'ün BM gözetiminde özel statülü ayrı bir şehir olmasını oyladı. Bu plan Yahudi liderler tarafından kabul edildi, ancak Araplar reddettiğinden hiçbir zaman uygulanmadı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Sorunu çözemeyen İngiliz yönetimi 1948'de ülkeyi terk etti. Yahudi liderler İsrail devletinin kurulduğunu ilan etti. Karar, son İngiliz birliklerinin bölgeyi terk ettiği 15 Mayıs'ta yürürlüğe girdi. Birçok Filistinli buna karşı çıktı ve savaş başladı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Yüz binlerce Filistinli topraklarını terk etmek zorunda kaldı ya da evlerinden zorla çıkarıldı. Savaşa komşu Arap ülkeleri de dahil oldu ve askeri birlikleri bazı bölgeleri işgal etti. Çatışmalar ertesi yıl ateşkesle sona erdiğinde İsrail bölgenin çoğunu kontrol ediyordu. İsrail'in kurulması, Avrupa'dan ve Yahudilerin yaşadığı Arap ülkelerinden bu topraklara büyük bir Yahudi göçüne yol açtı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Ürdün, batısında yer alan ve Batı Şeria olarak bilinen toprakları işgal etti. Burası Ürdün Nehri'nin batı kıyısında yer alıyor ve kuzey, batı ve güneyden İsrail ile çevrili bir bölge. Mısır ise sınırında küçük bir kıyı bölgesi olan Gazze Şeridi'ni işgal etti.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Kudüs şehri, Batı'da İsrail kuvvetleri ve Doğu'da Ürdün kuvvetleri arasında bölünmüştü. Hiçbir zaman bir barış anlaşması yapılmadığı için sonraki yıllarda daha fazla savaş ve çatışma yaşandı. 1967'de İsrail, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'nın yanı sıra Suriye'ye ait Golan Tepeleri, Gazze ve Mısır'a ait Sina yarımadasının büyük bölümünü işgal etti.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: İsrail önce Mısır'a arından da Ürdün'e yönelmişti. Batı Şeria kentlerini bire birer alan İsrail, Beytüllahim, El Halil, Cenin, Nablus ve son olarak da Doğu Kudüs'ü işgal etti. Beş yüz bin Filistinli, topraklarından sürülerek mülteci durumuna düştü.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Aynı gün Mescid-i Aksa'ya İsrail bayrağı dikildi. Ağlama duvarının yanındaki Meğaribe mahallesindeki Müslümanların evleri bir gecede buldozerlerle İsrail ordusu tarafından yıkıldı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi ise "savaş yoluyla toprak elde etmenin kabul edilemezliğini" işaret eden 242 no'lu yasayı onaylayarak İsrail'in derhal işgal ettiği topraklardan çekilmesi çağrısında bulundu. Ancak günümüze kadar İsrail, BM'nin bu kararlarını uygulamadı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Birleşmiş Milletler kararlarına rağmen İsrail, halen bu toprakları elinde tutmaya devam ediyor. İsrail 1979 yılında Mısır'la yaptığı 'Camp David' barışı ile Mısır'dan aldığı toprakları Mısır'a iade etti. İsrail, 1982 yılında Kudüs'ü ebedi başkenti olarak ilan etti. Ancak hiç bir devlet şu ana kadar bunu resmi olarak tanımadı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Öte yandan İsrail, 1967 yeşil hat sınırını bir ateşkes ve nihai sınır olmadığını gerekçe göstererek Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e günümüze kadar 550 bin Yahudi yerleşimciyi yerleştirdi.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, 27 Mayıs 2021'de aldığı kararla Doğu Kudüs de dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren kararı kabul etmişti.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Komisyon, Cenevre ve Ürdün'deki temaslarının yanı sıra İsrail ve Filistin sivil toplum kuruluşları da dahil olmak üzere çeşitli paydaşlarla istişarelerde bulunarak 14 sayfadan oluşan ilk raporunu açıkladı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Komisyon, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalini sonlandırmasının bölgede devam eden şiddet sarmalını sona erdirmek için "hayati önemde" olduğunu vurguladı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Raporda, İsrailli faillerin işlediği suçların cezasız kalmasının Filistin halkının öfkesini artırdığı belirtildi.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Komisyon raporunda, Filistin halkının zorla yerinden edilmesine, Filistinlilerin evlerinin yıkımları, yeni Yahudi yerleşim yerlerinin inşası ve genişletilmesine, Yahudi yerleşimcilerin şiddetine, Gazze ablukası ve Filistin halkına karşı şiddete devam edildiği tespitlerinde bulunuldu.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: İsrail'in, "Filistin topraklarındaki işgali sona erdirme niyetinde olmadığı" vurgulanan raporda, "İşgalin tek başına sona erdirilmesinin dahi yeterli olmayacağı" uyarısı yapıldı.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Raporda, "İsrail'in Filistin topraklarındaki işgalinin ve Filistin halkına karşı ayrımcılığı devam ettirmesinin" bölgede depreşen gerilimlerin, istikrasızlığın ve çatışmanın temel nedeni olduğuna işare edildi.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Filistinli mültecilerin çoğu ve onların çocukları Gazze ve Batı Şeria'nın yanı sıra komşu Ürdün, Suriye ve Lübnan'da yaşıyor. İsrail, bu insanların topraklarına dönmelerine izin vermedi - İsrail bunun Yahudi devleti olarak varlığını tehdit edeceğini söylüyor.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: İsrail hala Batı Şeria'yı işgal altında tutuyor. Gazze'den çekilmesine rağmen, BM bu toprak parçasını hala İsrail tarafından işgal edilmiş toprakların bir parçası olarak görüyor.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: İsrail'in Filistinlilere yönelik kanlı şiddet eylemleri yüz yılı aşkın bir süredir kesintisiz şekilde devam ediyor. İsrail şiddeti kadın, çocuk, bebek, sivil, mabet, ev, hastane, okul ayrımı tanımıyor. Bütün bu yaşananlarla ilgili çok sayıda BM kararı olmasına rağmen İsrail bu kararları da dikkate almıyor.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: İsrail, Kudüs'ün tamamının başkenti olduğunu iddia ederken, Filistinliler Doğu Kudüs'ün gelecekteki bir Filistin devletinin başkenti olduğunu söylüyor. ABD, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan az sayıdaki ülkeden biri olmakla birlikte, şehrin nihai statüsünün müzakere edilmiş bir anlaşma yoluyla belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

 

BİTMEYEN SAVAŞ: Geçtiğimiz 50 yıl içinde İsrail, 600.000'den fazla Yahudi'nin yaşadığı bu bölgelerde yerleşim yerleri inşa etti. Çoğu devlet ve uluslararası kuruluş tarafından desteklenen Filistinliler bu yerleşimlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylerken, İsrail bunu reddediyor.

Şimdi, meselenin özü ve özeti anlaşıldı sanırım???

Son söz: 1947 de Yahudilerle dolu, bir gemi Filistin limanına yanaşırken; üzerinde şu yazı yazılıydı: Almanlar evlerimizi ve yakınlarımızı yakıp yıkıp yok ettiler. Siz umutlarımızı yok etmeyin! Peki, şimdi kim kimin umutlarını yok etmeye çalışıyor acaba??? Ne dersiniz?

Ümmetin rehavet ve ataleti kahrediyor bizi!

16 Ekim 2023.

İSRAİL'İ KAHROLSUN SLOGANLARI DA KAHREDER BİRDE GÜÇ YOK EDER!
Reklam Alanı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

İptal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

0 Yorum

Daha fazla gösterilecek yazı bulunamadı!

Tekrar deneyiniz.